Svensk handboll

Handboll tillhör definitivt en av de största sporterna i Sverige. Redan på 1910-talet kom handbollen till Sverige med hjälp av Göran Wahlström som brukar kallas för något av svensk handbolls fader. År 1930 bildades Svenska handbollsförbundet och två år senare spelades också det första svenska mästerskapet i handboll med Flottans IF Karlskrona som segrare.

handbolle

Första året Allsvenskan i handboll spelades var säsongen 1934/1935 med sex deltagande lag. Serien bestod endast av fem omgångar som spelades under november och december månad 1934. Efter fem raka segrar stod Göteborgslaget Redbergslids IK som segrare. Dock kunde laget inte titulera sig som svenska mästare eftersom SM-titeln gjordes upp om i en separat turnering som inte var sammankopplad med Allsvenskan.

Inte förrän säsongen 1952/53 blev seriesegraren i Allsvenskan också svensk mästare. Första lag att bli detta var IFK Kristianstad. Vid det här laget hade Allsvenskan vuxit till tio lag, vilket skulle bestå fram till år 1976.

År 1968 infördes slutspel mellan de fyra första lagen i serien, vilket innebar det lag som vann serien inte automatiskt blev mästare.

AIK-nytt_handboll

Säsongen 1976/77 utökades som sagt serien till tolv lag och i början 1990-talet infördes också kvartsfinaler, vilket innebar att de åtta första lagen gick till slutspel. År 2003 utökades serien ytterligare till att omfatta 14 lag. Ett par år senare, nämligen 2005 infördes också att SM-finalen skulle spelas som en enskild match istället för att avgöras i en matchserie.

Flest SM-titlar har Göteborgslaget Redbergslids IK med totalt 20 titlar, senaste kom år 2003, följt av Halmstadslaget HK Drott med 11 titlar samt Majornas IK, SoIK Hellas och IK Heim med vardera 7 titlar.

Sverige har ju som nog många känner till också ett framgångsrikt landslag i handboll, som nått stora internationella framgångar genom åren. Den mest framgångsrika perioden var givetvis under 1990-talet under ledning av Bengt ”Bengan” Johansson, då det svenska handbollslandslaget i princip prenumererade på medaljer i stora mästerskap.

Mellan åren 1990 och 2002 tog man hem inte mindre än två VM-guld, fyra EM-guld, tre VM-silver, två VM-brons. Dessutom gick man till tre raka OS-finaler, där man dock fick se sig besegrad varje gång, två gånger av Ryssland och en gång av Kroatien.

Efter en svacka under mitten av 2000-talet har det svenska handbollslandslaget repat sig och är återigen med i toppen, vilket inte minst silvret vid OS i London 2012 visade.

Några stora svenska handbollsspelare är bland andra Mats Olsson, Staffan Olsson, Magnus Wieslander, Per Carlén, Magnus Andersson, Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes för att nämna några.